GGD-regio's

Gemeenten

  • Gemeentecijfers worden hier alleen gepresenteerd wanneer de betreffende vraag door voldoende respondenten uit een gemeente is ingevuld.

Risico problematisch socialemediagebruik naar GGD-regio

Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 loopt 12,9% van de jongeren risico op problematisch socialemediagebruik. Per regio varieert het percentage van 9,7 tot 17,1%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-kaart te klikken.

Risico problematisch socialemediagebruik naar gemeente

Per gemeente varieert het percentage jongeren dat risico loopt op problematisch socialemediagebruik van 5,4 tot 21,3%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken. 


GGD-regio's

Gemeenten

  • Gemeentecijfers worden hier alleen gepresenteerd wanneer de betreffende vraag door voldoende respondenten uit een gemeente is ingevuld.

Risico problematisch gamen naar GGD-regio

Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 loopt 3,4% van de jongeren risico op problematisch gamen. Per GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 2,5 tot 5,4%. Games zijn alle spellen/spelletjes op telefoon, tablet, laptop, computer of spelcomputer (zoals Playstation, Xbox, Nintendo). Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.

Risico problematisch gamen naar gemeente

Per gemeente varieert het percentage jongeren dat risico loopt op problematisch gamen van 1,3 tot 10%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.


Gezondheidsmonitor Jeugd 2023

De Gezondheidsmonitor Jeugd geeft inzicht in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren. Alle 25 GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)'en in Nederland namen eind 2023 digitale vragenlijsten af bij tweede- en vierde-klassers van het voortgezet onderwijs. Ruim 188.000 leerlingen beantwoordden vragen over o.a. hun gezondheid en welbevinden, bewegen, middelengebruik en social media en gamen. Het onderzoek werd voor de vierde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2015, 2019 en 2021). De meting in 2021 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19.

  • P. Geuijen (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • R. Boekee (RIVM)
  • C.M. Deuning, red. (RIVM)
  • H. Giesbers, red. (RIVM