Percentage mensen dat rookt neemt af bij stijgen van het inkomen

Bovenstaande grafieken presenteren cijfers over 2022 over roken naar inkomensklassen. Alle mensen die in het onderzoek hebben aangegeven (weleens) te roken, zijn hierin meegenomen. De verschillen zijn statistisch getoetst een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil (een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil).

  • Het totale percentage mensen dat rookt neemt af bij het stijgen van het inkomen.
  • Roken komt vaker voor bij mensen in de laagste inkomensklasse dan bij mensen in de hoogste inkomensklasse, dit geldt voor alle leeftijdsgroepen en zowel voor mannen als vrouwen afzonderlijk. Zo roken mannen in de leeftijdsgroep 45 tot en met 64 jaar in de laagste inkomensgroep drie keer zo vaak als de hoogste inkomensgroep van diezelfde leeftijdsgroep (36% versus 11,9%). En vrouwen in de leeftijdsgroep van 45 tot en met 64 jaar in de laagste inkomensklasse roken ruim twee keer zo vaak als vrouwen in de hoogste inkomensklasse in dezelfde leeftijdsgroep (22,3% versus 8,5%).

Percentage mensen dat rookt lager bij betaald werk

Bovenstaande grafiek presenteert cijfers over 2022 over roken naar werksituatie. Alle mensen die in het onderzoek hebben aangegeven (weleens) te roken, zijn hierin meegenomen. De verschillen zijn statistisch getoetst een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil (een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil). Roken komt het meest voor bij mensen zonder betaald werk. Dit geldt voor alle leeftijden en ook voor mannen en vrouwen afzonderlijk. Zo rookt 17,5% van de vrouwen in de leeftijd van 45 tot en met 64 jaar zonder betaald werk ten opzichte van 11,9% van de vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep met betaald werk.


  • M.J. Buijs ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • C. Zomer (RIVM)
  • V. Hermans, red (RIVM)