Trend betalingsachterstand zorgpremie
Sla de grafiek Trend betalingsachterstand zorgpremie 2010-2024 over en ga naar de datatabelBron: Zorginstituut Nederland/CAK (Centraal Administratie Kantoor) en Verzekerdenmonitor, aanvullende cijfers verkregen van CAK
* Het cijfer van 2024 is voorlopig.
Aantal mensen met betalingsachterstand zorgpremie neemt weer toe
Het aantal mensen met een betalingsachterstand zorgpremie, is in de periode 2014-2021 (op 31 december) afgenomen van bijna 326.000 naar 170.221 mensen. Vanaf 2021 is dit aantal weer gestegen tot 184.861 op 31 december 2024. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Mensen die ondanks het aanbod om een betalingsregeling te treffen hun zorgpremie langer dan zes maanden niet betaald hebben, worden door hun zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor) met een betalingsachterstand. Het CAK legt in dat geval een bestuursrechtelijke premie op en int deze. Mensen met een betalingsachterstand blijven verzekerd voor de basisverzekering die ze hebben afgesloten. Om het aantal mensen met een betalingsachterstand terug te dringen heeft de Tweede Kamer eind 2015 de Wet verbetering wanbetalersmaatregelen aangenomen. Naast de verlaging van de premie voor mensen met een betalingsachterstand, maakt deze wet het onder andere mogelijk dat iemand zonder tussenkomst van een schuldhulpverlener uit de regeling kan stromen als er een betalingsregeling wordt getroffen met de zorgverzekeraar.
Meeste betalingsachterstanden in de leeftijdscategorie 25-39 jaar
Het percentage mensen met een betalingsachterstand zorgpremie is het hoogst onder 25- tot en met 39-jarigen. De cijfers uitgesplitst naar leeftijd van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zijn gebaseerd op de cijfers van het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Om de kenmerken van de groep mensen met een betalingsachterstand te bepalen, gaat het CBS uit van de mensen die op 31 december 2023 zijn ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP). Een deel van de mensen met een betalingsachterstand is niet in de BRP ingeschreven. Hierdoor komt het aantal mensen met een betalingsachterstand in deze grafiek niet geheel overeen met de cijfers van het CAK (CBS, 2023).
- C. Deuning (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
- H. Giesbers (RIVM)