Interactief overzicht ziektelastcijfers

Voor de ziektehoofdgroepen en voor een selectie van ziekten is op VZinfo ook een interactief overzicht met ziektelastcijfers beschikbaar. 

Aantal verloren levensjaren neemt toe met de leeftijd 

Het aantal verloren levensjaren neemt toe met de leeftijd. Dit is zowel geval als gekeken wordt naar het absoluut aan verloren levensjaren per leeftijdsgroep (grafiek in de eerste tab), als wanneer wordt gecorrigeerd voor de omvang van de leeftijdsgroepen (aantal per 1.000 personen;  grafiek in de tweede tab). Het aantal verloren levensjaren is klein in de leeftijdsgroep van 0 tot en met 14 jaar. De reden is dat relatief weinig kinderen overlijden.


Ziektejaarequivalenten (YLL) naar ziektegroep en leeftijd 2022

Sla de grafiek Ziektejaarequivalenten (YLL) naar ziektegroep (a) en leeftijd 2022 over en ga naar de datatabel

Bron: Volksgezondheid Toekomst Verkenning

a) De indeling in ziektegroepen is gebaseerd op de indeling in hoofdstukken van de ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision).
b) COVID-19 is exclusief long-Covid.
c) Nieuwvormingen: kwaadaardige tumoren (kanker) en goedaardige tumoren (ICD-10-codes C00-D48)
b) Symptomen: symptomen, afwijkende klinische bevindingen en laboratoriumuitslagen, niet elders geclassificeerd (ICD-10-codes R00-R99)

Perinatale aandoeningen verantwoordelijk voor meeste verloren levensjaren kinderen

Bij 0- tot en met 14-jarigen worden de verloren levensjaren ( YLL Year(s) of life lost (Year(s) of life lost)) grotendeels bepaald door aandoeningen van de perinatale periode en aangeboren afwijkingen. Bij 15- tot en met 64-jarigen en 65-plussers zijn nieuwvormingen (kwaadaardige tumoren (kanker) en goedaardige tumoren) verantwoordelijk voor de meeste verloren levensjaren. In de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder gaan relatief veel levensjaren verloren als gevolg van nieuwvormingen en hart- en vaatziekten.


  • M. Buijs ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • H.B.M. Hilderink (RIVM)
  • M.H.D. Plasmans (RIVM)
  • M.J.J.C. Poos (RIVM)