Contact met tandarts naar leeftijd en geslacht 2023

Sla de grafiek Contact met tandarts 2023 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS-Gezondheidsenquête, gegevens bewerkt door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Van de bevolking bezoekt 81% jaarlijks de tandarts

In 2023 heeft 80,9% minimaal 1 keer in de 12 maanden voorafgaand aan de enquêtedatum de tandarts bezocht. Redenen voor het tandartsenbezoek zijn de periodieke controle, behandeling, bijvoorbeeld naar aanleiding van de controle, of acute klachten. Een persoon die de tandarts in de afgelopen 12 maanden minimaal 1 keer bezocht  heeft, doet dat gemiddeld 4,2 keer per jaar.


Geslacht trend 2023

Sla de grafiek Trend contact met tandarts 2014-2023 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS-Gezondheidsenquête, gegevens bewerkt door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

  • * De gegevens zijn gestandaardiseerd naar de Nederlandse bevolking van 2023 en getoetst.
  • De dataverzameling van de Gezondheidsenquête was in 2020 en2021 verstoord door de COVID-19-pandemie. Ook hebben de pandemie en de bijbehorende maatregelen mogelijk de gezondheid van de respondenten beïnvloed. Zie de verantwoording voor meer informatie.

Leeftijd trend 2023

Sla de grafiek Trend contact met tandarts 2014-2023 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS-Gezondheidsenquête, gegevens bewerkt door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

  • * De gegevens zijn gestandaardiseerd naar de Nederlandse bevolking van 2023 en getoetst.
  • De dataverzameling van de Gezondheidsenquête was in 2020 en 2021 verstoord door de COVID-19-pandemie. Ook hebben de pandemie en de bijbehorende maatregelen mogelijk de gezondheid van de respondenten beïnvloed. Zie de verantwoording voor meer informatie.

Contact met de tandarts gestegen

Het percentage dat minimaal 1 keer in de 12 maanden voorafgaand aan de enquêtedatum de tandarts heeft bezocht, is significant gestegen tussen 2014 en 2023. Dit geldt voor zowel mannen, vrouwen als de gehele groep. Ook bij ouderen van 65 jaar en ouder neemt het aantal contacten met de tandarts toe. Bij de overige leeftijdsgroepen is geen toe- of afname in het aantal contacten te zien. 


Contact met de tandarts naar opleiding 2021

Sla de grafiek Contact met de tandarts naar geslacht, leeftijd en opleiding 2021 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS-Gezondheidsenquête

  • Laag opleidingsniveau = basisonderwijs, vmbo Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs), eerste 3 leerjaren van havo Hoger algemeen voortgezet onderwijs (Hoger algemeen voortgezet onderwijs)/vwo Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) of de assistentenopleiding (mbo Middelbaar beroepsonderwijs (Middelbaar beroepsonderwijs)-1).
  • Middelbaar opleidingsniveau = bovenbouw van havo/vwo, basisberoepsopleiding (mbo-2), vakopleiding (mbo-3) en middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
  • Hoog opleidingsniveau = hbo Hoger beroepsonderwijs (Hoger beroepsonderwijs) of wo Wetenschappelijk Onderwijs (Wetenschappelijk Onderwijs).
  • Zie hier de toelichting op de analyse van opleidingsniveaus.
  • De dataverzameling van de Gezondheidsenquête was in 2021 verstoord door de Covid-19-pandemie. Ook hebben de pandemie en de bijbehorende maatregelen mogelijk het zorggebruik van de respondenten beïnvloed. Zie de verantwoording voor meer informatie.

Bezoek aan de tandarts neemt toe met opleidingsniveau

De grafiek presenteert cijfers over 2021 voor het minimaal één keer bezoeken van de tandarts in het afgelopen jaar. De verschillen zijn statistisch getoetst een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil (een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil ). Resultaten van deze toetsing zijn:

  • Bij mannen en vrouwen in bijna alle leeftijdscategorieën hebben minder laagopgeleiden dan hoogopgeleiden de tandarts bezocht in het afgelopen jaar, met uitzondering van mannen in de leeftijd van 25 tot en met 44 jaar. Bij mannen van 65 jaar en ouder ging 58,1% van de laagopgeleiden en 80,8% van de hoogopgeleiden in het afgelopen jaar naar de tandarts. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is dat achtereenvolgens 62,4% en 87,1%.
  • Bij mannen van 65 jaar en ouder en bij vrouwen vanaf 45 jaar bezochten middelbaaropgeleiden de tandarts minder vaak dan hoogopgeleiden.
  • Bij mannen in de leeftijdsgroepen vanaf 45 jaar en bij vrouwen in de leeftijdsgroep 25 tot en met 44 jarigen en 65 jaar en ouder is het percentage mensen dat de tandarts heeft bezocht in het afgelopen jaar kleiner onder laagopgeleiden dan onder middelbaaropgeleiden.

Grafiek Mondhygiënist 2023

Sla de grafiek Contact met mondhygiënist 2023 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS-Gezondheidsenquête, gegevens bewerkt door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Bezoek mondhygiënist hoogst onder 50 tot en met 69-jarigen

In 2023 heeft gemiddeld 45,4% van alle mensen van 12 jaar en ouder minimaal 1 keer in de 12 maanden voorafgaand aan de enquêtedatum een mondhygiënist bezocht. Met 52,4% was het aandeel 50- tot en met 69-jarigen het hoogst. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet groot. 


Orthodontist 2023

Sla de grafiek Contact met orthodontist 2023 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS-Gezondheidsenquête, gegevens bewerkt door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Van 12- tot en met 17-jarigen bezoekt 44% de orthodontist

In 2023 is de orthodontist door 44,2% van de 12- tot en met 17-jarigen minimaal 1 keer in de 12 maanden voorafgaand aan de enquêtedatum bezocht. Gemiddeld bezoekt 8,6% van alle mensen van 8 jaar en ouder de orthodonist. Er zijn nauwelijks verschillen tussen mannen en vrouwen, met uitzondering van de jongste leeftijdsgroep. Het aantal contacten per persoon is niet bekend.


  • E. v.d. Wilk (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))