GGD-regio's
Gemeenten
- Gemeentecijfers worden hier alleen gepresenteerd wanneer de betreffende vraag door voldoende respondenten uit een gemeente is ingevuld.
Gepest worden op school naar GGD-regio
Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is 14,3% van de jongeren in de afgelopen drie maanden gepest op school. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-regio varieert het percentage van 11,7 tot 17,1%. Van de jongeren is 4,2% in de afgelopen drie maanden minstens één keer per week gepest op school. Pesten is het treiteren van een persoon op een manier die deze persoon niet leuk vindt (bijvoorbeeld schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten). Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.
Gepest worden op school naar gemeente
Per gemeente varieert het percentage jongeren dat in de afgelopen drie maanden op school gepest is van 5,8 tot 27,6%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.
GGD-regio's
Gemeenten
- Gemeentecijfers worden hier alleen gepresenteerd wanneer de betreffende vraag door voldoende respondenten uit een gemeente is ingevuld.
Gepest worden via internet naar GGD-regio
Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is 9,1% van de jongeren in de afgelopen drie maanden gepest via internet of social media. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-regio varieert het percentage van 6,5 tot 11,5%. Van de jongeren is 2% in de afgelopen drie maanden minstens één keer per week gepest via internet of social media. Het gaat om pesten op een manier die de ander niet leuk vindt (iemand uitschelden op social media, iemand bedreigen op social media, gemene roddels over iemand online verspreiden, vervelende foto’s of filmpjes van iemand verspreiden). Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.
Gepest worden via internet naar gemeente
Per gemeente varieert het percentage jongeren dat in de afgelopen drie maanden gepest is via internet of social media van 3,2 tot 16%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.
GGD-regio's
Gemeenten
- Gemeentecijfers worden hier alleen gepresenteerd wanneer de betreffende vraag door voldoende respondenten uit een gemeente is ingevuld.
Gepest worden via internet en/of op school naar GGD-regio
Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is 18,1% van de jongeren in de afgelopen drie maanden gepest op school en/of online. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-regio varieert het percentage van 14,5 tot 21,6%. Van de jongeren is gemiddeld 5,3% in de afgelopen drie maanden minstens één keer per week gepest op school en/of online. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.
Gepest worden via internet en/of op school naar gemeente
Per gemeente varieert het percentage jongeren dat in de afgelopen drie maanden gepest is op school en/of online van 8,3 tot 35,8%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.
Gezondheidsmonitor Jeugd 2023
De Gezondheidsmonitor Jeugd geeft inzicht in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren. Alle 25 GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )'en in Nederland namen eind 2023 digitale vragenlijsten af bij tweede- en vierde-klassers van het voortgezet onderwijs. Ruim 188.000 leerlingen beantwoordden vragen over o.a. hun gezondheid en welbevinden, bewegen, middelengebruik en social media en gamen. Het onderzoek werd voor de vierde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2015, 2019 en 2021). De meting in 2021 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19.
- Overzicht kaarten op basis van de Gezondheidsmonitor Jeugd
- Website Gezondheidsmonitor Jeugd
- Achterliggende cijfers Gezondheidsmonitor Jeugd op RIVM-Statline
- Aanvragen data voor wetenschappelijk onderzoek
- P. Geuijen (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
- R. Boekee (RIVM)
- C.M. Deuning, red. (RIVM)
- H. Giesbers, red. (RIVM)