Problematisch socialemediagebruik 15-jarigen

Sla de grafiek Problematisch socialemediagebruik jongeren 2021/2022 over en ga naar de datatabel

Bron: Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) Study;  (Databrowser HBSC)

  • Jongeren werd gevraagd om te rapporteren over symptomen van problematisch (verslavend) gebruik van sociale media met behulp van de Social Media Disorder Scale. Het betreft het percentage dat 'ja' antwoordde op zes of meer symptomen.
  • Volgorde op basis van totaal (jongens en meisjes samen)
  • Figuur presenteert EU Europese unie (Europese unie)-landen, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland en Wales) en Zwitserland
  • Geen data beschikbaar van Slowakije

Problematisch socialemediagebruik 15-jarigen relatief laag in Nederland

Het problematisch socialemediagebruik bij Nederlandse scholieren van 15 jaar is het laagst van alle landen die deelnemen aan de HBSC Health Behaviour in School-aged Children (Health Behaviour in School-aged Children)-studie. Het problematisch gebruik van sociale media is het hoogst in Roemenië, Ierland en Malta. Meisjes zijn vaker problematisch gebruiker van sociale media dan jongens. Dit geldt voor alle gepresenteerde landen, behalve Finland.

Problematisch gamen eveneens laag in Nederland

Niet alle landen binnen de HBSC-studie hebben gegevens over problematisch gamen, maar vergeleken met de landen die dat wel hebben scoort Nederland het laagst; onder 15-jarigen is 2% van de meisjes problematisch gamer en 7% van de jongens (Boniel-Nissim et al., 2024 Boniel-Nissim, Marino, Galeotti, Blinka, Ozoliņa, Craig, A focus on adolescent social media use and gaming in Europe, central Asia and Canada. Health Behaviour in School-aged Children international report from the 2021/2022 survey, Copenhagen (2024) (Boniel-Nissim, Marino, Galeotti, Blinka, Ozoliņa, Craig, A focus on adolescent social media use and gaming in Europe, central Asia and Canada. Health Behaviour in School-aged Children international report from the 2021/2022 survey, Copenhagen (2024)) ). Vooral bij jongens in Malta en Engeland (Verenigd Koninkrijk)  zijn deze percentages beduidend hoger, namelijk 27% en 16%. Jongens zijn in het algemeen vaker problematisch gamer dan meisjes. Dit patroon is te zien in alle bestudeerde landen.


  • E.A. van der Wilk, red.  (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))