Veel arbeidsongeschikten in Zuid-Limburg en oosten van Groningen

Het percentage mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering varieert van 3,6% (Midden-Delfland) tot 14,5% (Kerkrade). Gemeenten in Zuid-Limburg en het oosten van Groningen hebben vaker een hoog percentage arbeidsongeschikten. Opvallend is de clustering van gemeenten in de Randstad (met uitzondering van de grote steden) met lage percentages arbeidsongeschikten. De regionale verschillen worden niet alleen verklaard door verschillen in gezondheidstoestanden, maar ook de situatie op de (regionale) arbeidsmarkt is van invloed op het percentage arbeidsongeschikten. Landelijk krijgt in 2019 bijna 7% van de bevolking van 15 tot 65 jaar een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Vergelijk met andere kaart

Meer informatie


Veel mannen arbeidsongeschikt in Zuid-Limburg en Oost-Groningen

Het percentage mannen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering varieert van 3,2% (Midden-Delfland) tot 14,7% (Kerkrade). Gemeenten in Zuid-Limburg en het oosten van Groningen hebben vaker een hoger percentage arbeidsongeschikten dan gemiddeld in Nederland. In de Randstad is een clustering van gemeenten (met uitzondering van de grote steden) met lage percentages arbeidsongeschikten. Regionale verschillen in arbeidsongeschiktheid worden niet alleen verklaard door verschillen in gezondheidstoestanden, maar ook door de situatie op de (regionale) arbeidsmarkt. Landelijk krijgt in 2019 ongeveer 6,7% van de mannelijke bevolking van 15 tot 65 jaar een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Vergelijk met andere kaart

Meer informatie


Veel vrouwen arbeidsongeschikt in Zuid-Limburg, Oost-Groningen en Noord-Holland

Het laagste percentage vrouwen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering in Nederland is te vinden in Urk (3,7%), het hoogste in Kerkrade (14,3%). Gemeenten in Zuid-Limburg, het oosten van Groningen en Noord-Holland hebben vaker een hoog percentage arbeidsongeschikten dan gemiddeld in Nederland. Een clustering van lage percentages vrouwen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is te vinden in gemeenten in de Randstad (met uitzondering van de grote steden). Zowel verschillen in gezondheidstoestand als de situatie op de (regionale) arbeidsmarkt is van invloed op het percentage arbeidsongeschikten. Landelijk krijgt in 2019 ongeveer 7,2% van de vrouwelijke bevolking van 15 tot 65 jaar een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Vergelijk met andere kaart

Meer informatie

  • F.H.J.M. Schreuder ( UWV Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen))
  • P.E.D. Eysink ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • T. Hulshof, red. (RIVM)