Gemeenten

GGD-regio's

Langdurige ziekte of aandoening per gemeente

Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 heeft 34,4% van de volwassenen van 18 jaar en ouder één of meer langdurige ziekten of aandoeningen. Dit is het percentage personen met de antwoordcategorie 'ja' op de vraag: "Heeft u één of meer langdurige ziekten of aandoeningen? Langdurig is (naar verwachting) 6 maanden of langer". Per gemeente varieert het percentage van 25,3 tot 45,3%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.

Langdurige ziekte of aandoening per GGD-regio

Per GGD-regio varieert het percentage van 31,8 tot 38,7%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.


De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. Alle GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )'en, GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) voeren dit onderzoek samen uit. Het onderzoek werd voor de vijfde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2012, 2016, 2020 en 2022). De meting in 2022 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Personen worden per brief uitgenodigd om de vragenlijst digitaal of op papier in te vullen. Ruim 454.000 personen deden mee in het najaar van 2024. Resultaten zijn op landelijk, regionaal en gemeenteniveau beschikbaar.

Langdurige aandoeningen per wijk en buurt

Op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 heeft het RIVM cijfers op wijk- en buurtniveau geschat. Deze cijfers zijn ook direct te downloaden via StatLine RIVM. Daar zijn ook cijfers beschikbaar voor de afzonderlijke leeftijdsgroepen van 18 tot en met 64 jaar en voor 65 jaar en ouder. Op RIVM-Statline zijn ook cijfers beschikbaar van de Gezondheidsmonitor-enquêtes uit 2012, 2016 en 2020. De wijk- en buurtcijfers worden naar verwachting in september geactualiseerd op de Buurtatlas. 

  • U. Chavez Baldini (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • M. van Koperen (RIVM)
  • C. Deuning, red. (RIVM)
  • H. Giesbers, red. (RIVM)