Nek- en rugklachten
Nek- en rugklachten (dorsopathieën) zijn de meest voorkomende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het is een verzameling aandoeningen met diverse of onbekende oorzaken. Rugklachten worden meestal ingedeeld in specifieke en aspecifieke rugklachten.
- Specifieke rugklachten zijn rugklachten waarbij sprake is van een aantoonbare lichamelijke oorzaak. Voorbeelden daarvan zijn een hernia nuclei pulposi (HNP (Hernia nuclei pulposi (hernia))), een infectie, een ontsteking, een fractuur of een tumor.
- Aspecifieke rugklachten zijn rugklachten waarbij geen specifieke oorzaak aantoonbaar is. Dit is bij de meeste mensen met rugklachten het geval (Van Tulder & Koes, 2013).
Rugklachten ook naar duur ingedeeld
Tot nu toe kunnen aspecifieke rugklachten niet op een betrouwbare manier verdeeld worden naar de precieze lokalisatie van de pijnklachten en/of welk type weefsel is aangedaan, bijvoorbeeld de spieren, pezen, of gewrichten. Hoewel duidelijk is dat rugklachten vaak terugkomen (Van Tulder & Koes, 2013), worden de klachten in de internationale literatuur meestal ingedeeld op basis van hoe lang ze duren (Koes et al., 2010):
- Acute rugklachten (duur van minder dan 6 weken)
- Subacute rugklachten (duur van 6 tot 12 weken)
- Chronische rugklachten (duur van meer dan 12 weken)
De ICD-10 maakt het volgende onderscheid:
- M45: spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew)
- M46: overige inflammatoire spondylopathieën
- M47: spondylose (artrose van de wervelkolom)
- M48: overige spondylopathieën
- M50-51: aandoeningen van de tussenwervelschijven (waaronder hernia nuclei pulposi)
- M53: overige dorsopathieën, niet elders geclassificeerd
- M54: dorsalgie
Houdingsafwijkingen, (ICD-10 (International Classification of Diseases, tenth revision) code M40 en M41), vallen niet onder de geselecteerde aandoeningen. In deze ziektebeschrijving staat vooral informatie over rugklachten omdat hierover het meeste bekend is.