Sterfte beroepsbevolking naar hoofdgroepen 2023

Sla de grafiek Sterfte beroepsbevolking naar hoofdgroep 2023 over en ga naar de datatabel

Sterfte beroepsbevolking naar hoofdgroep 2023

Staaf grafiek met 2 reeksen.
De grafiek heeft 1 X-as die categories weergeeft.
De grafiek heeft 1 Y-as die Aantal weergeeft.
Einde van interactieve grafiek.

Bron: CBS Doodsoorzakenstatistiek (externe link) (opent in een nieuw venster), bewerkt door RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

  • Het cijfer voor arbeidsongevallen is geschat op basis van het jaar 2022
  • Volgorde op basis van totaal (werkzaam en gepensioneerd samen)
  • Som van de afzonderlijke ziektecategorieën telt niet op tot totalen i.v.m. afronding
  • Betreft een selectie van werkgebonden aandoeningen en arbeidsrisico’s.
  • De sterfte aan gehoorstoornissen en huidaandoeningen is nagenoeg nul.

In 2023 naar schatting ruim 4.100 sterfgevallen door werk

In 2023 zijn naar schatting ruim 4.100 mensen in Nederland door factoren op het werk overleden: 810 mensen in de werkzame beroepsbevolking en 3.320 in de gepensioneerde beroepsbevolking. De sterfte aan kanker maakt hiervan het grootste deel uit (2.400), gevolgd door hart- en vaatziekten (1.030) en aandoeningen van de ademhalingswegen (600). De sterfte door beroepsziekten is bij mannen (3.300) veel hoger dan bij vrouwen (870). In 2023 betreft het voor mannen 3,9% van de totale sterfte in Nederland en voor vrouwen 1,0% van de totale sterfte. Deze schattingen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn gebaseerd op de CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek)-Doodsoorzakenstatistiek. Over sterfte door werkgebonden aandoeningen zijn in Nederland verder weinig cijfers beschikbaar. De sterfte door factoren op het werk is een schatting omdat vaak moeilijk is vast te stellen of een arbeidsrisico heeft geleid tot sterfte. Alleen voor mesothelioom is bekend hoeveel mensen er per jaar aan sterven.


Trend sterfte beroepsbevolking

Sla de grafiek Trend sterfte beroepsbevolking 2014-2023 over en ga naar de datatabel

Bron: CBS Doodsoorzakenstatistiek (externe link) (opent in een nieuw venster), bewerkt door RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

  • Betreft een selectie van werkgebonden aandoeningen

Na daling in 2020 en 2021, sterfte in 2023 op oude niveau

In de periode 2014-2019 is de totale sterfte in Nederland door factoren op het werk redelijk stabiel gebleven: Elk jaar overleden er tussen de 3.900 en 4.100 mensen. In 2020 en 2021 is het aantal sterfgevallen door factoren op het werk gedaald naar afgerond 3.800. Om in 2022 en 2023 weer terug te keren naar het oude niveau. Of hier sprake was van een echte daling is onbekend. In de sterfte door beroepsziekten is de sterfte aan COVID-19, een ziekte veroorzaakt door het coronavirus, niet meegenomen. Het is onbekend hoeveel werkenden op hun werk besmet zijn geraakt en zijn overleden als gevolg van COVID-19. Een andere verklaring is dat een deel van de mensen met een beroepsziekte in 2020 en 2021 is overleden als gevolg van COVID-19. De schattingen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn gebaseerd op de CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek)-Doodsoorzakenstatistiek. Over sterfte door werkgebonden aandoeningen zijn in Nederland verder weinig cijfers beschikbaar. De sterfte door factoren op het werk is een schatting omdat vaak moeilijk is vast te stellen of een arbeidsrisico heeft geleid tot sterfte.


Sterfte aan pneumoconiosen

Sla de grafiek Sterfte bij mannen aan pneumoconiosen 1980-2023 over en ga naar de datatabel

Sterfte bij mannen aan pneumoconiosen 1980-2023

Lijn grafiek met 44 data punten.
De grafiek heeft 1 X-as die categories weergeeft.
De grafiek heeft 1 Y-as die values weergeeft.
Einde van interactieve grafiek.

Bron: CBS Doodsoorzakenstatistiek (externe link) (opent in een nieuw venster)

  • ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision) codes J61-J64

Sterfte aan pneumoconiosen sterk gedaald

Het aantal mannen dat overlijdt aan pneumoconiosen (stoflongen) is vooral in de tweede helft van de jaren negentig sterk gedaald (CBS Doodsoorzakenstatistiek). De verwachting is dat de sterfte aan pneumoconiosen verder zal dalen omdat de blootstelling steeds kleiner wordt. In de afgelopen jaren stierven er bijna geen vrouwen aan pneumoconiosen, omdat zij niet of in mindere mate zijn blootgesteld aan kwartsstof of asbest. Kwarts is een van nature aanwezige stof in zand en natuursteensoorten en de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van stoflongen. 


Interactief overzicht sterftecijfers: Mesothelioom

Op VZinfo worden de sterftecijfers voor een selectie van doodsoorzaken gepresenteerd in een interactief overzicht. Voor alle onderwerpen zijn sterftecijfers beschikbaar naar leeftijd en geslacht. Naast de huidige situatie zijn er per ziekte/aandoening ook trends beschikbaar.

In 2023 overleden 400 mensen aan mesothelioom door werk

In 2023 overleden 466 personen aan mesothelioom: 400 mannen en 66 vrouwen. De sterfte aan mesothelioom is sinds 1989 gestegen. In 1989 overleden 243 personen aan mesothelioom. Mesothelioom wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Van de sterfte aan mesothelioom bij mannen is ongeveer 85-90% werkgerelateerd, bij vrouwen is dit ongeveer 30-60% (Darnton & Hutchings, 2012 Darnton, A., Hutchings, S., The burden of occupational cancer in Great Britain: Mesothelioma, London (2012) (Darnton, A., Hutchings, S., The burden of occupational cancer in Great Britain: Mesothelioma, London (2012)) ; Eysink et al., 2017 Eysink, P. E. D., Hulshof, T. A., Poos, M. J. J. C., Gezondheidseffecten van asbest : Huidige en toekomstige omvang in Nederland, Bilthoven (2017) (Eysink, P. E. D., Hulshof, T. A., Poos, M. J. J. C., Gezondheidseffecten van asbest : Huidige en toekomstige omvang in Nederland, Bilthoven (2017)) ). Naar schatting was in 2023 bij 400 personen (360 mannen en 40 vrouwen) werkgerelateerde blootstelling aan asbest de boosdoener. Mesothelioom komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en komt voornamelijk voor na de pensioenleeftijd. Zo treedt ruim 75% van de mesothelioomgevallen pas na het 65e jaar op.


  • P.E.D. Eysink (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • E.A. van der Wilk, red. (RIVM)